Sunday, December 18, 2016

Den største gleden du kan ha

Etter en lang stillhet som dels skyldes latskap, dels at jeg i det siste har vært travelt opptatt med å unngå å hoste opp lungene mine, er det tid for et nytt innlegg. Den største gleden du kan ha, er å gjøre andre glad, så jeg byr denne gangen på noen julegavetips.

Mange vil mene at det er lovlig sent å handle julegaver nå. Jeg hører dessverre til den typen mennesker som ville finne det vanskelig å velge mellom en halvtimes julehandel og en rotfylling uten bedøvelse. Gaveinnkjøp har jeg en lang tradisjon for å utsette så lenge som mulig, hvilket selvfølgelig bare garanterer at opplevelsen blir desto mer grusom. På den annen side: Man har ikke levd før man har stått ved pakkedisken i Tanums filial på Karl Johan på lille julaften med en voksende kø av utålmodige mennesker bak seg, mens man febrilsk prøver å finne enden på teiprullen. Tro meg, jeg vet.

Når gaver skal kjøpes, er det et anerkjent prinsipp at man forsøker å få tak i noe som mottakeren ønsker seg. Dette er et prinsipp jeg støtter. Jeg har imidlertid møtt på mennesker som går sine egne veier på dette punktet. De ser heller på gavene som en mulighet til å spre sine holdninger og verdier til slekt og venner. Presangene blir nennsomt valgt med tanke på å utbedre det giveren anser som skavanker eller mangler i mottaker. For slike mennesker er julen en gylden anledning til å forme omgivelsene litt mer i deres eget bilde. Dette er en tenkemåte som jeg synes er fascinerende, selv om jeg selvsagt tar avstand fra den.

Bøker er den ideelle julegave. Holder du deg utelukkende til dem, kan du med litt hell finne alle gavene i én og samme butikk. De er lette å pakke inn, og enkle å stable. De blir ikke knust under transport. I tillegg er de svært godt egnet dersom man ser på julegavene som et ideologisk prosjekt (nevnte jeg at jeg tar fullstendig avstand fra dette?) Hvis jeg hensetter meg i den høyst hypotetiske situasjonen at jeg var av typen som bruker julen til å påvirke, hva ville jeg kjøpe da, og til hvem? Dette er utgangspunktet for de følgende begrunnede forslag:


  • Til bedreviteren som trenger å få justert selvtilliten: "The Road to Reality" av Roger Penrose. Forfatteren starter med å forsikre leseren som slet litt med matematikk på skolen om at her er der intet å frykte. Noen kapitler senere erklærer han at klassisk mekanikk er det samme som geometri på en symplektisk mangfoldighet. En bok selv folk med doktorgrad i fysikk ikke legger ned uten å ha fått riper i selvbildet. 
  • Til en som egentlig ønsker seg "noe av Paulo Coelho": "Syv korte leksjoner i fysikk" av Carlo Rovelli. Det er ikke sikkert at mottakeren vil merke forskjellen. 
  • Til en som trenger å komme i kontakt med sine mørkere sider: "Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality" av Max Tegmark. En bok som handler om forfatterens ekstremversjon av multiverset, men nesten like mye om ham selv. Max elsker å være radikal. Max passer på å nevne Giordano Bruno og Galielo Galilei så ofte han kan. Man begynner å mistenke at han drømmer om å bli en martyr for den frie tanke. Man griper seg selv i å ønske at drømmen blir realisert. 
  • Til helseentusiasten som er hektet på gojibær og hvetegress: "The ten (food) commandments" av Jay Rayner. Rayner skriver restaurantanmeldelser i The Guardian, og dette er ingen populærvitenskapelig bok, men i kapittel 9 bruker han fakta og sitt uovertrufne vidd til å levere den morsomste slakten av den såkalte supermaten jeg noensinne har lest. 
  • Til en som gleder seg til neste Alternativmesse: "Hva er fysikk" av Gaute Einevoll. Den beste utlegning på norsk av fysikernes verdensbilde. 
Og slik kunne jeg sikkert fortsatt en stund. Men, som jeg håper jeg har nevnt, så tenker ikke jeg på denne måten. Gaver skal glede, ikke forbedre eller irritere. Og hvis du vil glede noen med en bok denne julen, så er det én jeg vil anbefale framfor noen annen: "Det usynlige universet"  av Jostein Riiser Kristiansen. Til tross for den manglende avstand som følger at jeg på sett og vis er Josteins akademiske far, våger jeg påstanden om at dette er en glimrende bok. Kjenner du noen som er interessert i mørk materie og mørk energi, så gir du dem denne. Forfatteren kan det han skriver om, og han kan som få skrive om det. Nøkternt, men underholdende. Pedagogisk, men aldri nedlatende eller fordummende. Kanskje det vakreste du kan gi til noen du er glad i. 

No comments:

Post a Comment