Wednesday, August 10, 2016

Om denne bloggen

Som professor ved Universitetet i Oslo, er en del av jobben min å formidle kunnskap om mitt fagfelt, astrofysikk, til folk som ikke er så heldige at de er astrofysikere. Det er en oppgave som jeg i det minste har forsøkt å ta alvorlig.

For å bli bedre til å formidle, har jeg tenkt den ikke særlig revolusjonerende tanke at det er lurt å se hvordan andre gjør det. Derfor har jeg i løpet av de siste årene lest en god del populærvitenskapelige bøker. Det har både vært nyttig og uheldig. Nyttig, fordi jeg faktisk har lært noe. Uheldig, fordi jeg til tider har blitt så lei av populærvitenskap at jeg ikke har klart å skrive noe selv. Det har dessverre vist seg å være grenser for hvor mange ganger jeg orker å lese om hvordan universets ekspansjon kan sammenlignes med en bolledeig som hever, før jeg får nok av både metaforen og boller.

Det jeg imidlertid sitter igjen med, er kjennskap til en hel del bøker som jeg tror er interessante for flere enn meg selv, og som jeg vil skrive om i denne bloggen. Jeg vil skrive om gode og mindre gode bøker, gamle og nye.

Jeg liker også å lese bøker om andre fag enn mitt eget. Populærvitenskapelige bøker synes jeg er en fin måte å få et glimt av hva forskere på andre fagfelt driver med. Fra tid til annen vil jeg også skrive om slike bøker jeg har lest som en interessert amatør.

Første advarsel: Mitt område i astrofysikken er kosmologi, studiet av universets historie og struktur på stor skala. Jeg har imidlertid en ganske generell bakgrunn i teoretisk fysikk. Når jeg skriver om bøker om fysikk og astrofysikk, vil mine vurderinger og synspunkter være preget av at jeg er sånn noenlunde på innsiden av stoffet. Det kan føre til at det jeg skriver er av mindre nytte for en som ikke har den samme bakgrunnen, men det må vi nok bare leve med.

Andre advarsel: Når jeg skriver om bøker som ikke handler om fysikk eller astrofysikk, har mine synspunkter ingen faglig tyngde. De er mine høyst subjektive vurderinger som interessert idiot.

Tredje advarsel: Det er fare for at jeg fra tid til annen vil poste innlegg som ikke handler om bøker. Ofte vil det dukke opp interessante forskningsnyheter som jeg har lyst til å kommentere, og da vil jeg gjøre det her. Av og til kan jeg nok også falle i fristelsen for å publisere mine grunne tanker om perifere spørsmål her. Jeg beklager på forhånd.

Siden jeg allerede har dratt professorkortet, bør jeg til sist si at jeg alene påtar meg skylden for alt jeg måtte finne på å skrive i denne bloggen. Bli ikke sint på Institutt for teoretisk astrofysikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet eller Universitetet i Oslo. De har etter all erfaring sunnere holdninger og bedre synspunkter enn jeg.

5 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Prøver igjen: tar du imot ønsker? I så fall ønsker jeg at du skriver om James Hansens "Storms of My Grandchildren".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, Sigmund. Jeg har ikke lest boka du nevner, men jeg skal ta en titt og tenke på saken.

   Delete
 3. Mens vi er inne på ønsker...Brian Cox...
  Why E=MC2, and why should we care
  ...og en nyere om kvanteteori...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, Niclas. En post om disse bøkene vil dukke opp med tider og stunder.

   Delete